15 martie 2012

Despre produse bio in general

Desi s-au spus multe despre acest subiect"produs bio" m-am gandit sa subliniez inca o data ce implica de fapt acest termen de bio.In primul rand trebuie mentionat ca nu exista semnul egalitatii intre bio si natural, natural inseamna produse care au in compozitie ingrediente naturale iar bio inseamna ca ingredientele acestor produse sunt crescute fără a fi folosite pesticide, fertilizatori sintetici,fără organisme modificate genetic sau radiaţii ionice.

In Europa exista mai multe organisme care certifica bio si regulile impuse producatorilor sunt mai stricte decat cele din SUA de exemplu, fiecare organism are propriile conditii pe care un produs trebuie sa le indeplineasca dar in linii mari ele se refera la urmatoarele aspecte:
-ce ingrediente poate/nu poate sa contina un produs;
-procesele acceptate in obtinerea ingredientelor;
-procentul minim de continut organic dintr-un produs;
-care este procentul acceptat de substante sintetice in cazul in care este acceptat

Dar indiferent cine certifica un produs, producatorul trebuie sa faca o etichetare clara a produsului asupra ingredientelor astfel incat cumparatorul sa poata face o alegere informata.Unul dintre aspectele definitorii ale acestor produse(fie ele alimente, cosmetice, textile) este transparenta, adica pt a fi certificat bio producatorul trebuie sa respecte niste reguli stricte in ceea ce priveste inregistrarea si pastrarea unor evidente clare si verificabile pe tot lantul de productie-de la producerea materiei prime, la procesare, la transport si comert pana la ajungerea produsului la consumator.In acest fel se ofera consumatorului un grad ridicat de siguranță și transparență la achiziționarea unui produs ecologic certificat, iar în cazul constatării unor nereguli se poate reface ușor filiera de procesare și producție și se poate identifica modul în care a fost corupt sau infestat produsul certificat ecologic și se pot lua măsuri pentru înlăturarea factorului negativ.

Multi se asteapta ca daca un produs este bio sa fie 100% din plante, exista insa o lista a aditivilor care pot fi folositi pt producerea cosmeticelor, dar orice fel de conservant nonbiodegradabil nu este acceptat. Cu ingrediente naturale sunt doar unturile si balsamurile de corp dar gelul de dus si samponul care trebuie sa spele efectiv contin si alti aditivi acceptati asa cum am spus de organismele care certifica. Ca si produsele conventionale si produsele bio sunt produse bune si mai putin bune, daca este bio nu inseamana ca e foarte bun el doar iti certifica faptul ca e mai sanatos decat cosmeticele conventionale si atunci cand citesti eticheta cu ingrediente cu siguranta nu regasesti toata chimia din liceu.

Chiar daca la prima vedere produsele bio creeaza impresia ca au preturile mari daca stai mai bine si analizezi observi ca sunt mai accesibile decat par; cea mai la indemana comparatie este cu dermocosmeticele, de exemplu un sampon&gel de dus Mustela pt copii este in jur de 45ron iar Weleda este 39 ron, la fel se intampla si cu produsele Vichy. Ca si produsele conventionale si produsele bio sunt diferite ca pret si calitate, cu cat procentul ingredientelor bio este mai mare cu atat pretul este mai mare, alegerea trebuie facuta in functie de nevoile tale(vrei un produs scump, vrei un produs cu ingrediente 100% bio sau un produs care sa rezolve o anumita problema). Dar despre preturi si ce produse bio putem cumpara cu aceeasi bani intr-un post viitor. Oricum pe marginea acestui subiect au fost si vor fi multe pareri pro si contra parerea mea este ca totul se rezuma la a te informa, exista material pe internet despre aceste produse astfel incat sa-ti poti forma o opinie in acest sens.

2 comentarii:

  1. Eu sti cum consider ideea asta cu produse Bio? Ca a fost ghicita doar pentru a mai scoate niste bani, si adevaratele produse bio sunt greu de gasit, si greu de obtinut, pentru ca in zilele noastre nimeni nu mai sta sa cultive de exemplu rosii fara sa mai bage cate-un strop de ceva pe langa :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu ai mai postat de ceva timp pe blogul tau, astept sa revii cu noutati

    RăspundețiȘtergere